Quins tipus de refrigeració existeixen? Són iguals? Agresa t’ho explica

El circuit de refrigeració d’un grup electrogen  és essencial per garantir un òptim funcionament del grup. Si el sistema de refrigeració falla, s’incrementen de forma notòria les possibilitats que el grup no pugui treballar en condicions ni compleixi els seus objectius que sigui necessari. Si tenim en compte que els grups electrògens s’instal·len a llocs on és imprescindible disposar d’energia elèctrica i no es pot dependre exclusivament de la xarxa de subministrament convencional, això pot comportar problemes de magnituds importants.

Us imagineu que un hospital o una escola es queden sense subministrament elèctric perquè el grup electrogen de què disposen deixa de funcionar a causa d’un sobreescalfament atès que el seu sistema de refrigeració està obstruït o no funciona correctament? Les conseqüències que això tindria i el seu impacte són enormes.

circuit refrigeració grup electrogen

A Agresa fa més de trenta anys que instal·lem, reparant i duent a terme el manteniment d’aquests equips i sabem com és d’important que el circuit de refrigeració d’un grup electrogen estigui en perfecte estat. Cada cop són més els clients que confien en les mans expertes del nostre equip de professionals per executar les tasques de manteniment dels seus grups electrògens.

Agresa: garantia de qualitat

Tipus de circuits de refrigeració de grups electrògens

Durant les tasques de manteniment de grups electrògens, els nostres tècnics revisen amb una cura especial el circuit de refrigeració. Ho fan tant si és una revisió a un equip d’emergència, als quals cal fer-los revisions trimestrals, o a un equip d’ús continuat de 250 o 500 hores, que es revisen periòdicament segons les instruccions del fabricant. Existeixen diversos tipus de sistemes de refrigeració de grups electrògens.

circuit refrigeració grup electrogen

A continuació, detallem en què consisteixen i els principals avantatges i inconvenients de cada un d’ells.

 • Refrigeració per aire. S’utilitza en grups de poca potència. En aquests equips el mateix eix del motor té una turbina que agafa aire de la part frontal i el força a passar pel motor per refredar-lo. Malgrat que el sistema de refrigeració per aire es faci servir en menor mesura que el d’aigua, també té alguns avantatges.

  Per exemple: requereix menys manteniment i permet una refrigeració efectiva en ambients on hi ha molta pols com són les obres públiques o agrícoles. Els inconvenients són que pesen més, els costa funcionar a baixes temperatures i la brutícia pot obstruir el tub d’escapament.

 • Refrigeració per aigua. A la majoria dels clients que contacten amb Agresa per comprar grups electrògens els en recomanem un que refrigeri amb aigua. En aquest tipus d’equips hi ha un electroventilador que agafa aire de l’exterior del motor i l’impulsa fins al radiador, que té una bomba a sota que condueix l’aigua fins al motor. Aquesta aigua recorre des del motor fins a la culata de l’equip i refrigera la zona que hi ha al voltant de la cambra de combustió.

  Els avantatges de la refrigeració amb aigua són que els motors són més silenciosos, és un sistema efectiu en entorns o ambients càlids, contaminen poc i tenen unes dilatacions controlades que permeten un consum d’oli inferior. No obstant això, tenen petits inconvenients com que han de fer servir anticongelant si s’empren en llocs amb baixes temperatures per evitar que l’aigua es congeli, s’espatllen si funcionen en entorns amb pols, requereixen més manteniment i són més difícils de reparar.

Catàleg Agresa

Trucs per tenir el teu grup electrogen en bones condicions

No et perdis aquests consells de l’equip d’Agresa per optimitzar l’estat dels circuits de refrigeració dels grups electrògens a l’estiu:

 • És necessari revisar el nivell de refrigerant, ja que és vital perquè el motor segueixi en funcionament. A més, no només refrigera el motor, sinó que també el protegeix. Si et quedes sense líquid, se’t pot espatllar tot el motor.

  Per motius de seguretat, és millor comprovar el nivell del líquid refrigerant amb el motor fred i en una superfície plana.

 • Cal canviar el refrigerant cada any. El manual del grup electrogen ens indica cada quan és necessari canviar el líquid.

 • Revisar possibles fuites i l’estat dels maneguets. Has de comprovar que no hi hagi pèrdues, cosa que pot passar amb un maneguet espatllat.

 • Cal revisar periòdicament l’estat de la bomba d’aigua per saber com està el circuit de refrigeració del teu grup electrogen.

  És l’encarregada que el líquid refrigerant circuli per tot l’interior i pels conductes de refrigeració.

 • S’han de revisar les corretges del ventilador i els tensors. Així podem assegurar que la ventilació de la màquina funciona correctament.

 • Supervisar l’estat del radiador i valorar si és convenient desmuntar-lo i netejar-lo.

circuit refrigeració grup electrogen
 • Com a mètode de prevenció, cal revisar el correcte funcionament del sensor de temperatura. D’aquesta manera ens assegurem que l’estat és correcte i, per tant, és segur.

 • Finalment, és necessari comprovar la bona circulació d’aire i la correcta instal·lació dels conductes per comprovar l’estat del circuit de refrigeració del teu grup electrogen.

La nostra experiència en la venda de grups electrògens ens converteix en líders en el sector a la zona de Barcelona. Si necessites qualsevol recomanació, assessorament o execució de tasques de manteniment relacionades amb els grups electrògens, no ho dubtis més i contacta amb Agresa. Pots fer-ho trucant al 93 877 20 20  o escrivint un mail a agresa@agresa.es.

Contactar amb Agresa